Narodni muzej Toplice

Narodni muzej Toplice je zvanično osnovan 1948. godine. Od 1950. do 1962. godine Muzej je bio smešten u delu zadužbine dr Alekse Savića, na Hisaru. 1962. muzej je preseljen u zgradu Pošte, zdanje koje je po projektu Branka Tanazovića sazidano početkom 20. veka i koje je proglašeno za spomenik kulture. Muzejske zbirke su uvećavane, zgrada je postala tesna i 1979. je dozidan prostor za galeriju i kancelarije.

Posetilac koji dođe u Muzej Toplice može da vidi arheološku postavku koja pokazuje sva nalazišta na području Opštine, od Pločnika do tvrđave na Hisaru; postavku Toplički ustanak 1917. i odeljenje posvećeno NOB-u, etnološki materijal u gradskoj sobi.

Galerija Boža Ilić

Moderna galerija “Boža Ilić” u glavnoj gradskoj ulici formirana je u znak sećanja na velikog srpskog slikara, sa željom da kroz izložbe populariše likovnu umetnost. Od  1996. godine organizuje se likovna kolonija “Boža Ilić” koja svake godine novim slikama obogaćuje muzejsku zbirku.

U galeriji Muzeja se smenjuju izložbe različitog karaktera, održavaju koncerti, predavanja, književne večeri, ukratko, najrazličitiji kulturni programi.

Zgrada Načelstva

Posle izgradnje nove školske zgrade, podizanje zgrade okružnog načelstva predstavljalo je drugi građevinski poduhvat.

Izgradnja je započela 1909. a završena 1911. godine. Projektant je bio beogradski arhitekta Dragutin Maslać. Kompozicija zgrade u celini obiluje karakteristikama monumentalnih javnih objekata u Srbiji  s početka 20. veka i odlikuje se elementima modernog baroka.

U njoj su danas smešteni lokalni i organi vlasti Topličkog okruga.

Zgrada OŠ Nikodije Stojanović-Tatko

Među današnjim javnim građevinama u gradu najstarija je zgrada Osnovne škole Nikodije Stojanović-Tatko.

Zgrada je građena za potrebe škole u centralnom gradskom području od 1897. do 1899. godine. Za njenu izgradnju prokupačka opština je uzela zajam od države od 100.000 dinara. Pored osnovne u njoj je radila i građanska škola.

Pripada vrsti kulturnih dobara građanske arhitekture, kao zgrada javnog karaktera.

Drainčeva spomen soba

Obeležavajući 120 godina od rođenja velikog poete, u okviru jubilarnih 50. Drainčevih susreta pesnika, u Prokuplju je 2019. godine svečano otvorena Književno memorijalna – postavka Rade Drainac.

U nekadašnjoj zgradi Zanatskog doma u centru grada, uređena je spomen soba u kojoj su  izložena prva izdanja Drainčevih dela, sa njegovim originalnim potpisima i posvetama, kao i stalne postavke – vitrine i panoi sa brojnim fotografijama, dokumentima, časopisima, katalozima, zapisima i svime što je vezano za Drainca, a sačuvano u prokupačkoj biblioteci koja nosi njegovo ime. 

Hotel "Hammeum"

Hotel „Hammeum“  je istinski turistički biser Prokuplja. Izgrađen je 1967. godine, a potpuno je renoviran 2019. godine i prilagođen najvišim svetskim standardima.

Smešten u srcu grada, raspolaže sa 36 smeštajnih jedinica, odnosno 6 economy, 21 standard, 3 standard superior sobe i 6 apartmana koji se prostiru na tri sprata. Spoj modernog i tradicionalnog ostavlja utisak topline, a svaka soba dizajnirana je tako da pruži utisak kao da ste u svom domu. Sobe imaju prirodno osvetljenje, a u svakoj se nalazi radni sto, noćni stočić, mini-bar, sef, telefon i LCD televizor.

Svaka soba izrađena je od najkvalitetnijih materijala, najfinije obrade, ima besplatan pristup Wi-Fi internetu i opremljena je modernim klima uređajima i grejanjem. U okviru hotela nalazi se luksuzno opremljen restoran „Festina Lente“, caffe poslastičarnica i picerija u kojoj se pizza pravi u peći na drva.

Hotel poseduje i savremeno opremljenu konferencijsku salu do 35  mesta za sedenje, dečji kutak, parking prostor, ostavu za prtljag.

Gradska Slava - Sveti Prokopije

Omiljena manifestacija Prokupčana je proslava gradske slave, dana Svetog Prokopija 21. jula, sveca po kome je grad dobio ime i čije se mošti nalaze u crkvi koja je njemu posvećena.

Višednevna proslava obiluje sportskim takmičenjima i kulturnim dešavanjima, uz prisustvo eminentnih gostiju.

Tradicionalno se dodeljuje „Povelja Sv. Prokopija“ istaknutim pojedincima i udruženjima za postignute rezultate iz oblasti nauke, privrede, kulture, sporta,  ….

Svetoplički vidovdanski sabor

U selu Kondželj kod Prokuplja, u porti crkve Svetih arhangela Mihajla i Gavrila, svakog 28. juna održava se Svetoplički vidovdanski sabor.

Cilj okupljanja je da se sretnu uspešni ljudi  koji su poreklom iz ovog kraja. Svake godine dodeljuju se nagrade najuspešnijim pojedincima iz raznih oblasti.

Drainčevi književni susreti

U čast velikog srpskog pesnika Rada Drainca, koji je rođen u toplićkom selu Trbunju tradicionalno se održavaju “Drainčevi susreti pesnika”, uz dodelu “Drainčeve nagrade” za najbolju knjigu poezije u predhodnoj godini.

Manifestacija je pokrenuta 1966. godine, posvećena je delu i životu Rada Drainca, pesnika koji je, uz Crnjanskog i Rastka Petrovića obeležio same vrhove naše međuratne lirike.

Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Prokuplju, koju organizuje Narodna biblioteka „Rade Drainac“.

Na brdu Hisar Draincu je podignuta spomen bista, obnovljena je njegova rodna kuća, uređena spomen soba, a 1999. godine, objavljena su sabrana dela najvećeg topličkog pesnika.

Dani višnje

Privredno-turistička manifestacija „Dani višnje“, čiji je sastavni deo „Sabor višnjara“ u Velikoj Plani, održana je prvi put 2015. godine, u organizaciji Opštine Prokuplje, a u saradnji sa Mesnom zajednicom Velika Plana, otkupljivačima, prerađivačima i proizvođačima višnje u Toplici.

U okviru manifestacije organizovan je Sajam proizvoda od višanja, na kome su se svojim proizvodima predstavili pekari, proizvođači sokova, domaćih kolača, meda i vina.

Mesna zajednica Velika Plana je devet godina organizovala manifestaciju „Sabora višnjara“, koja je prerasla u opštinsku manifestaciju „Dani višnje“,  u cilju afirmacije i podsticaja proizvodnje oblačinske višnje, topličkog i prokupačkog brenda broj jedan.

FEDES

FEDES je tradicionalna manifestacija, koju organizuje Dom kulture “Radivoj Uvalić Bata“ u saradnji sa Muzičkom školom „Kornelije Stanković“, pod pokroviteljstvom Grada Prokuplja.

Festival okupilja učenike osnovnih škola iz cele Toplice, pružajući im priliku da pokažu svoj talenat i ljubav prema umetnosti, kroz pesmu, muziku, ili pisanu reč i da sve to daruju publici na najbolji mogući način.

Najuspešnijim izvođačima dodeljuju se vredne nagrade. Organizuje se i karavan „Dečja pesma“ koji obilazi sve osnovne škole u Topličkom okrugu.