OBAVEZNO POSETITE

Odmaralište na planinskom prevoju Beli Kamen

Beli Kamen

Na nadmorskoj visini od 988 metara, 18 kilometara od Prokuplja, u okviru turističke ponude grada je i odmaralište na planinskom prevoju Beli Kamen.

Smeštajni kapacitet ovog odmarališta 32 ležaja, a u bungalovima 16. Sve sobe su sa centralnim grejanjem, kupatilom i terasom, i u sobama postoji kablovska televizija i priključak za internet. Ovo odmaralište je namenjeno deci, sportistima, lovcima, kao i svima onima koje privlači odmor u atmosferi netaknute prirode.

Objekat je pogodan za ekskurzije i dečje škole u prirodi, ali i naučne skupove i seminare, jer poseduje učionice za rekreativnu nastavu i sastanke. Zbog idealne nadmorske visine pogodan je za pripreme sportskih ekipa na asfaltiranom terenu i trim stazi. U blizini odmarališta (2,5 km) nalazi se etno selo sa bazenom.

Najveći teleskop na zapadnom Balkanu

Opservatorija na Vidojevici

Samo 2,5 kilometra od Belog Kamena, 20-tak od Prokuplja, na vrhu planine Vidojevica zvanom Bandera, na nadmorskoj visini od 1155 metara nalazi se opservatorija.

Svetlosno zagađenje u Beogradu je značajno smanjilo mogućnosti za profesionalna posmatranja iz zvezdarske Opservatorije. Zato je formirana njena posmatračka stanica na planini Vidojevici, jednoj od retkih planina u Srbiji sa tamnim nebom, na kojoj je svnaetlosno zagađenje minimalno. Najpre je 2011. godine instaliran teleskop čiji je prečnik ogledala 60 cm, a pet godina kasnije dopremljen je najveći teleskop u zemlji i regionu, a nosi naziv po našem čuvenom naučniku Milutinu Milankoviću, koji je bio i jedan od upravnika Opservatorije u Beogradu.

Nabavku ovog teleskopa, čiji je prečnik ogledala 1.4m, vrednog milion evra, finansirala je Evropska unija kroz šestogodišnji međunarodni projekat „Bellisima“. U potpunosti je automatizovan, a posmatranje  se vrši preko interneta. To je trenutno najveći teleskop na zapadnom Balkanu.

Najlepše plaže su u selu Bublica, koja je nasuta, osvetljena, sa sportskim terenima...

Bubličko jezero

U sklopu turističke ponude, na udaljenosti od 16 kilometara od odmarališta Beli Kamen (34 kilometara od Prokuplja) nalazi se Bubličko jezero, bogato ribom, koje na svojoj uređenoj plaži može da primi 1000 kupača.

Hidroakumulacija “Brestovac“ je izgrađena na Pustoj reci 12 kilometara od Bojnika na 312 metara nadmorske visine. Površina vodenog ogledala je 80 hektara, a dužina jezera je 2.800 metara.

Zovu ga Brestovačko i Bojničko jezero, ali se kod žitelja opštine Prokuplje odomaćio naziv Bubličko jezero zbog najlepše plaže u selu Bublica, koja je nasuta, osvetljena, sa sportskim terenima i brojnim sadržajima koji omogućuju prijatan odmor tokom leta.

Reka Toplica jednim delom u dužini od 1.030 metara teče skoro paralelno u dva pravca

Epigenija, čudo prirode

Reka Toplica prolazeći kroz Prokuplje pravi dve epigemske doline. Ovakve pojave se javljaju u prirodi kada se reka nenormalno useca u više zemljište od otpornijih stena, a naš poznati naučnik Jovan Cvijić je ovaj prirodni fenomen nazvao epigenija.

Reka Toplica na ulasku u Prokuplje nije uspela da probije svoje korito u pravcu kojim je tekla, skreće u obliku luka i jednim delom u dužini od 1030 metara teče skoro paralelno u dva pravca. Gledajući sa Hisara stiče se utisak da reka teče uzbrdo. I na izlasku iz grada Toplica pravi veliki luk, tako da je njeno korito kroz grad ukupne dužine 7.110 metara.

Da teče pravo za prolaz kroz grad bi joj bilo dovoljno 1.690 metara. Sličnih prirodnih fenomena ima u svetu, ali mnogi autori tvrde da je epigenija Toplice jedinstvena u Evropi.

Srednjevekovno utvrđenje na Hisaru

Jug Bogdanov grad

Srednjevekovno utvrđenje – Jug Bogdanov grad, utvrđenje sagrađeno na brdu Hisar koje Toplica obavija i štiti sa tri strane. Pretpostavlja se da je tu sagrađen antički Hammeum.

Istraživanja su pokazala da na vrhu brda postoje ostaci srednjevekovnog utvrđenja, a sekundarno upotrebljen materijal ukazuje na postojanje starijih slojeva, verovatno u podnožju. Srednjevekovno utvrđenje delom obnovljeno a najvećim delom iznova zidano, zidano je kamenom, uglavnom fundirano na steni, oblik je diktirala konfiguracija terena. Gornji grad, sa ulazom i donžon kulom na istoku ima ovalni oblik,  prvo podgrađe se prostire južno i jugoistočno i ima tri očuvane kule na južnom zidu, dok sledeći bedem obuhvata čitavo brdo, izgleda i Jug Bogdanovu kulu kraj Toplice.

Keramički materijal, posuđe, delovi oružja i oruđa, kao i denar Sigismunda (1386-1437) otkriven na podu kraj kule, govore da je utvrđenje zidano i korišćeno krajem XIV i početkom XV veka.

Restoran sa prenoćištem i najlepši vidikovac

Zadužbina dr Alekse Savića - Savićevac

Savićevac je zadužbina koja je podignuta na Hisaru od zaostavštine dr. Alekse Savića, ministra zdravlja Kraljevine SHS. Svojim testamentom izrazio je želju da se na vrhu brda Hisara podigne „lep i moderan zamak“ i da se nazove Savićevac.

Objekat je izgrađen 1931. godine i sluzio je uglavnom za potrebe kulturno-zabavnog sadržaja. Služio je i za potrebe bugarske vojske u toku II svetskog rata. Danas je to restoran sa prenoćištem i najlepši vidikovac, odakle se Prokuplje i njegova okolina vide kao na dlanu.

Olimpijski bazen, podno Hisara, pored Toplice

Gradski bazen

Gradski bazen je objekat izgrađen 1968. godine i olimijskih je dimenzija, širine 25m, dužine 50m, sa dubinama od 1.3m do 3m.

Prostor oko bazena se prostire na oko 1,5 hektara gde se nalaze i dva mala „dečja“ bazena. Prethodnih nekoliko godina bazen je renoviran i izgrađen otvoreni šank sa pratećom infrastrukturom.

Gradski bazen privlači mlade ljude čitave letnje sezone, kako danju, tako i noću, kad se na otvorenom održavaju koncerti i razne kulturne manifestacije.

Pešačka staza duga 122 kilometara kroz netaknutu prirodu

Malа topličkа transverzalа

„Malа topličkа transverzalа“ je pešačka staza duga 122 kilometara, kroz netaknutu prirodu, povezuje prokupačku i kuršumlijsku opštinu.

Staza ima 13 kontrolnih tačaka, obuhvata šest planinskih vrhova na Vidojevici, Pasjači i Radan planini i povezuje Rastovnicko jezero u prokupačkoj opštini sa svetski poznatim lokalitetom Đavolja varoš u opštini Kuršumlija.

Planinarsko – smučarskog društvo „Toplica“ iz Prokuplja svake godine organizuje republičku akciju koje okuplja više stotina planinare iz cele Srbije.

Hala je tehnički veoma dobro opremljena i zadovoljava najmodernije standarde

Sportska hala

Raspolaže kapacitetom od 1950 sedećih mesta postavljenih na fizički odvojenim tribinama. U slučaju potrebe u funkciji su i galerije za gledaoce koje su izdignute iznad uglova terena.

Teren je standardnih veličina predviđen za održavanje takmičenja po međunarodnim standardima. Prostorije uprave smeštene su ispod čeone tribine, a komandna soba se nalazi na jednoj od galerija.

Hala je tehnički veoma dobro opremljena i zadovoljava najmodernije standarde koji se tiču tehničke opremljenosti. Hala poseduje i propratnu infrastrukturu, kao i parking prostor oko hale sa 150 parking mesta.

Pored 4 zemljana terena, postoji i teniska dvorana

Teniski kompleks

Teniski klub „Topličanin“ osnovan je 1985. godine,  kada u Prokuplju nije bilo teniskih terena i okupio je grupu istinskih entuzijasta koji su upornim radom uspeli  da, pored reke  Toplice, u okviru sportskog kompleksa gradskog bazena, stvore sjajne uslove za bavljenje ovim sve popularnijim sportom.

Pored 4 zemljana terena, 2005. godine je izgrađena i teniska dvorana, a klub je dobio organizaciju značajnih turnira.

Od naredne 2006. godine u Prokuplju se u julu održavaju ženski profesionalni turniri fjučersi ProAL Open i Euro-Commerc Open, sa nagradnim fondom od po 15.000 dolara. Već 2007. godine TK „Topličanin“ je dobio organizaciju medunarodnog turnira (TENNIS EUROPE) za kategoriju do 12 godina koji se održava svake godine maja meseca.